Overslaan en naar de inhoud gaan

El Soplao

Deze grot is internationaal gekend om zijn fasinerende,excentrieke vorming van kristallisatie :

  • stalagmieten
  • stalagtieten
  • gordijnen
  • grotparels

Altamira

Altamira is een wereldwijd begrip als het gaat over historische vondsten en menselijke aanwezigheid in de prehistorie. De grotten van Altamira stiueren zich vlak bij Santillana del Mar en zijn versierd met veelkleurige tekeningen. Ze worden ook wel eens 'de Sixtijnse kapel van de grotschilderingen' genoemd.

De prehistorische afbeeldingen zouden gemaakt zijn tussen 15000 en 9000 jaren voor Christus. Ze werden op de monumentenlijst van de UNESCO geplaatst als werelderfgoed.

Door de grote belangstelling en de vele bezoekers besloot men, om beschadiging door oplopende temperaturen als gevolg van de menselijke aanwezigheid te vermijden, een kopie te bouwen van de grotten. Deze werd ondergebracht in een meesterlijk museum en is er omkaderd door een schematisch opgebouwde permanente tentoonstelling.

Puente Viesgo

Minder bekend zijn de grotten van Puente Viesgo, een plaatsje ten zuiden van Torrelavega. Er zijn 2 grotten die openstaan voor bezoek.

In de 'Castillogrot' kan men schilderingen aanschouwen die nog ouder zijn dan deze van Altamira.

In de 600 meter verder in de bergen gelegen 'Cueva de Las Monedas' zijn er geen schilderingen maar wel mooi gevormde kalkafzetting

Salitre II (Sopeña)

Deze natuurlijke grot met muurtekeningen is gelegen in Miera.

Speleologie

Cantabrië heeft naast deze historische vindplaatsen nog tal van andere grotten waar speleologen van over de ganse wereld hun sport komen beoefenen. De meest recente info hierover vindt men ter plaatse in Casa Cristal de Roca en de plaatselijke infokantoren.